A helyes ételtársítások, alapanyagok
A helyes ételtársítás
Napjainkban a rohanó életmód, a rendszertelen táplálkozás a rendszeres mozgás hiánya miatt nem nehéz felszedni felesleges kilókat. Sok embert érint ez a probléma, ami a legkülönfélébb -sokszor szélsőséges az egészségre káros hatású- diéták elterjedését eredményezi. Ez egy óriási üzlet a fogyókúrás "csodaszerek" mellett, ahelyett, hogy megismernénk saját testünk működését, figyelnénk a jelzéseit és megtanulnánk enni.
Gondoltál arra, hogy a helytelen ételtársítások negatívan hatnak majd az emésztésedre, anyagcserédre? Kis odafigyeléssel és változtatással, nagyot tudsz lendíteni az anyagcseréden.
Egy nehéz és hosszú emésztési folyamat, olyan anyagok felszaporodását eredményezi a szervezetben, amelyeknek semmi keresnivalójuk nincs ott. Az ételből, ami bent pang a tápcsatornában, olyan savak, gázok szabadulnak fel, amelyekkel a szervezet nehezen küzd meg. Ezek a salakanyagok nem ürülnek ki rövid idő alatt a szervezetből, lerakódnak általában a comb, far, és a derék zsírszöveteiben. A savas kémhatású salakanyagok, amit szervezetünk semlegesíteni próbál, víz visszatartáshoz vezet. Tehát ez is lehet oka a súlynövekedésnek.
Nézzük a gyakorlatban, mit is jelent
Tápanyagok makrók szerint:
- Fehérjék (proteinek): Állati- vagy növényi eredetű
- Szénhidrátok (glukóz vagy cukor):
1. összetett (főleg keményítők)
2. egyszerű (cukrok)
- Zsírok (vagy
lipidek): Növényi- vagy állati eredetű
Ezek jó párost alkotnak
Gabonákhoz és gabonatermékekhez
Ideális társai:
- Hüvelyesek 2:1 arányban fogyasztva
- Édes gyümölcsök - ha tésztához, akkor tojás nélkül készített legyen (durum)
- Dió- és mogyorófélék
- Zöldségek
Burgonyával, főtt paradicsommal, spenóttal vigyázni- keményítő tartalommal számolni kell a többlet kalóriát
- Zsíros sajtok
- Olajak, zsírok
Húsokhoz és halhoz
Ideális társ:
- Zöldségfélék
- Savanykás gyümölcsök
- Bor
Zsírokkal extrán ne társítsuk. Nagy mennyiségben, nyers zöldségekkel is társítva, korlátozzuk vagy mellőzzük a keménytő tartalmúakat.
Tej és tejtermékekhez
Ideális társ:
- Önmagában a legjobb, annak, aki bírja és fogyassza. Organikus, hormon és szteroid mentes állattartásból, nem homogenizált, tartósított nyers tej a legideálisabb.
Tojáshoz
Ideális társ:
- Zöldségfélék, néha a burgonya is lehet
Ritkán gabonafélékkel és származékaival (pl. olyan receptek ahol főtt tésztával készült), továbbá a savas élelmiszerekkel (ecet, paradicsom, citrom) fogyasztva
Hüvelyesekhez
Ideális társ:
- Nyers, főtt zöldségekkel- segítik az amúgy nem könnyen emészthető ételfajta megemésztését
- Gabonafélék 2:1 arányban, kenyér is (nem bolti fehér kenyér)
Elfogadható
a zsíros fehérjék, pl. sajtok, húsok és a zsiradékok használata, de figyelni
kell az egyéni reakciókat.
Gyümölcsökhöz és zöldséghez
Ideális társ:
- Zöldségek egymással
- Félédes, édes gyümölcsök (pl. köre, alma, banán, füge) savanykás gyümölcsökkel
- Organikus tej, fermentált tejtermékek -savas gyümölcs erjesztő hatása a tejre
- Olajos magvak és diófélék
- Egészséges, reform gyümölcskenyér- gabonafélékkel társítva
Ha elértél a végére gratulálok, remélem segített ez az írásom is, hogy ne misztifikáld túl az étkezéseidet. MINDIG FIGYELD A TESTED JELZÉSEIT, NINCS KÉT EGYFORMA EMÉSZTŐRENDSZER.
Röviden a végén összefoglalva:
- Minél kevesebb finomított szénhidrátot, és feldolgozott terméket eszel, annál jobbá vélik az emésztésed.
- Szénhidrátok és hús.....Nem! Például paprikás csirke, nokedlival.
- Szénhidrátok és zöldség....Igen! Itt figyelni kell a magas keményítő tartalmúakkal, savasokkal (pl. paradicsom) ne társítsuk.
- Szénhidrátok és zsírok (lipidek).....Igen!