Bélflóra egyensúly hiányok-diszbiózisok

2022.09.23

Ebben a bejegyzésben a leggyakoribb fő mintázatokat nézzük át, milyen diszbiózisok ( bakteriális egyensúly hiány)alakulhatnak ki. Több típusú diszbiózis 'létezik', de az ezek közötti határvonalak gyakran összemosódnak. Ez részben a bélflóra egyéni mintázatából, aktuális állapottól, genetikától, küldő-belső hatásoktól függ és ezért beszélhetünk egyéni állapotról.

Miért fontos ezeket ismernünk? Mert mindegyikhez más és más étrend, kiegészítők, terápiák lehetnek a javuláshoz vezető megoldások. Rendkívül fontos (amit szomorúan tapasztalok, hogy kimarad), előkészíteni az emésztőrendszert a protokollhoz. Másrészt számos alkalommal fordul elő, hogy rengeteg szert szedetnek/szednek be, amik aztán így kalákában inkább rontanak a helyzeten, mint javítanának...


  1. Hiányosságból adódó diszbiózis- ekkor nincs elég mennyiségű 'jó' probiotikus törzs jelen. Az IBS-ben szenvedőknél fordul elő leggyakrabban, sokszor társulva a következővel
  2. Rothasztó diszbiózis- ezzel akkor 'találkozol', amilor nincs elegendő emésztő enzim, gyomorsav és probiotikus baktárium, amely lebontaná a fehérjéket. Kialakulása gyakori a ketogén vagy a magas zsír, állati eredetű fehérjék és alacsony rostfogyasztóknál, étrenden élőknél. Náluk a Bacteroidetes törzsek magas és az alacsony Bifidoacteria szintek miatt gyakran alakul ki B12 vitamin hiány, valamint magas ösztrogén szint a véráramban is.
  3. Erjesztő/fermentáló diszbiózis- alapból az emberi szervezet, emésztőrendszer nem termel gázt. Ezeket a bennünk lakó mikroorganizmusok állítják elő az általunk elfogyasztott szénhidrátok fermentációjával. Akkor válhat jelentőssé és fokozódhatnak a tünetek pl. cukor, gyümölcs, sör, bor, keményítő tartalmú zöldségek fogyasztásakor, ha bizonyos baktériumok, illetve gombák szaporodtak el a belekben.
  4. Bakteriális túlnövekedés diszbiózis SIBO- amikor a vékonybélben megtelepednek és megszaporodnak a vastagbélben honos baktériumok. Általános okait már többször kifejtettem a posztjaimban
  5. Gombák okozta diszbiózis- normál esetben is a Candida fajok megtalálhatóak a bélflórában. Viszont a gyakori antibiotikum, stressz, korlátlan cukorfogyasztás, szteroidok és más gyógyszerek rendszeres szedésével hamar túlszaporodhatnak. Ezek az élesztőgombák megtelepedhetnek a bőrön, hüvelyben, vékonybélben, az orrban, fejbőrön, szóval testszerte bárhol. Mindig erjesztéssel táruló diszbiózis.
  6. Parazita okozta diszbiózis- fonalférgek, amőbák, mételyek, protozoák amikről sokan nem gondolják, hogy a panaszaik/tüneteik mögött ez a fertőzés állhat
  7. Immun gyulladásos diszbiózis- opportunista mikrobák olyan méreganyagokat termelnek, amelyek befolyásolják az immunrendszert, elnyomva annak a megfelelő működését. Például a gliotoxint a Candida albicans termeli. Ez gyulladáshoz vezet a vékonybál felületén levő nyálkahártya szöveteiben. Ez a gyulladás vezet az áteresztő bél szindrómához, felszívódási zavarokhoz, idegrendszeri és mentális panaszokhoz vezethet. Így könnyen társulhat a következő diszbiózishoz
  8. Túlérzékenységi allergiás diszbiózis- vannak, akik elve a genetikai hajlamuk miatt túlzott immunválaszt adnak az egyébként közönséges vagy 'normális' élesztőgombákkal és baktériumokkal szemben. a szervezetük kezdetben reagál valamilyen mikrobára, de az ellene kialakuló antitestek autoimmun reakciókat indítanak el. Ez a génmimikri. Ide tartozik a reumatoid artritisz, reaktív artritisz, spondilitisz ankilopoetika-Bechterew kór , Reiter szindróma, és a pszoriatikus ízületi gyulladás. Vannak, akik IBS-t, ekcémát vagy pikkelysömört tapasztalnak. azok, akiknél ez előfordul, gyakran van ételintoleranciájuk, áteresztő bél szindrómájuk és egyéb a környezetben előforduló élőlényekre, pollenekre stb érzékenységük


Miért alakulnak ki a diszbiózisok?

Számos oka lehet, de általában kimondható, magunknak okozzuk. Az alábbi tényezők mind hozzájárulhatnak az emésztőrendszer, mikrobiom zavarainak kialakulásához:

  • Állandó, kezeletlen stressz
  • Szintetikus savlekötők, puffadásgátlók gyakori szedése
  • Protonpumpa gátlók használata
  • Tartósítószerekkel, adalékanyagokkal készült ételek fogyasztása
  • Nem megfelelő étrend, étel/alapanyag választás, vásárlás
  • Gluténérzékenység
  • Krónikus székrekedés
  • Szájon át szedett fogamzásgátlók
  • Antibiotikumok
  • Fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, nyugtatók
  • Műtétek, beleértve a gyomorszűkítőket is

Remélem ezzel a bejegyzésemmel is közelebb tudlak vinni a megoldáshoz vezető utadhoz! Ebben extra segítséget nyújthat számodra a Tudástár klub tagság, amivel gyorsan megtervezheted a napi/heti menü tervedet is. Most 3 napig, szeptember 25-e éjfélig 15%-os kedvezménnyel csatlakozhatsz a 6 és 12 hónapos tagsághoz. Vásárláskor add meg a Tudatos Élet -TÉ15% kódot és máris jóváírjuk számodra a kedvezményt.

Kattints a linkre a részletekért, nehogy lemaradj!