Bélfóla barát ételek 2.

2020.03.23

Pikáns sertésborda

Sütőben, mindenféle nagyobb pepecselés, előkészület nélkül elkészíthető. ajánlom hozzá köretnek a szintén bélflóra barát Burgonya salátát .

A legtöbb gyerek, de felnőtt kedvence is a kicsit ragacsosan, szaftosan elkészített sertésborda. Ebben a receptben, finoman fűszerezve pácolt, omlós hús lesz a végeredmény. 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1.5 kg sertés oldalas, egyben vagy feldarabolva (most nem írom, bio, házi röfi legyen..)
  • 1 ek őrölt piros paprika
  • 1 tk cayenne vagy fekete bor
  • 2 ek olíva vagy más nem hidrogénezett növényi olaj

Marinade páchoz

  • 140 g házi paradicsompüré
  • 2 tk almaecet
  • 1 ek méz
  • zúzott fokhagyma ízlés szerint
  • őrölt só és bors

A húst sütés közben a páccal megkenéskor sózzuk meg, parajdi vagy himalaya sót használjunk.

Elkészítés:

  1. Egyben vagy szeletekre vágva a fűszerekkel kenjük be a húst és tálba helyezve, folpackkal letakarva 4-6 órára tegyük be a hűtőbe állni.
  2. Tepsibe helyezzük a húst, aláöntünk kb. ujjnyi magasságban vizet, letakarjuk alufóliával és kb. 200-210 °C sütőben 40 percig pároljuk. Ezalatt összekeverjük a páchoz valókat.
  3. 40 perc után kivesszük a húst és megnézzük, ha félig megpárolódott már (ha nem akkor még öntünk alá vizet, amennyiben szükséges és lefedve visszatesszük még párolódni)akkor mindkét oldalát megkenjük a szósszal. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180° C  és visszatesszük a húst, most már az alufólia nélkül sütjük készre.