Pikáns sertésborda
Sütőben, mindenféle nagyobb pepecselés, előkészület nélkül elkészíthető. ajánlom hozzá köretnek a szintén bélflóra barát Burgonya salátát .
A legtöbb gyerek, de felnőtt kedvence is a kicsit ragacsosan, szaftosan elkészített sertésborda. Ebben a receptben, finoman fűszerezve pácolt, omlós hús lesz a végeredmény.
Hozzávalók 4 főre:
- 1.5 kg sertés oldalas, egyben vagy feldarabolva (most nem írom, bio, házi röfi legyen..)
- 1 ek őrölt piros paprika
- 1 tk cayenne vagy fekete bor
- 2 ek olíva vagy más nem hidrogénezett növényi olaj
Marinade páchoz
- 140 g házi paradicsompüré
- 2 tk almaecet
- 1 ek méz
- zúzott fokhagyma ízlés szerint
- őrölt só és bors
A húst sütés közben a páccal megkenéskor sózzuk meg, parajdi vagy himalaya sót használjunk.
Elkészítés:
- Egyben vagy szeletekre vágva a fűszerekkel kenjük be a húst és tálba helyezve, folpackkal letakarva 4-6 órára tegyük be a hűtőbe állni.
- Tepsibe helyezzük a húst, aláöntünk kb. ujjnyi magasságban vizet, letakarjuk alufóliával és kb. 200-210 °C sütőben 40 percig pároljuk. Ezalatt összekeverjük a páchoz valókat.
- 40 perc után kivesszük a húst és megnézzük, ha félig megpárolódott már (ha nem akkor még öntünk alá vizet, amennyiben szükséges és lefedve visszatesszük még párolódni)akkor mindkét oldalát megkenjük a szósszal. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180° C és visszatesszük a húst, most már az alufólia nélkül sütjük készre.