Narancsos karfiol kuszkusz

2022.12.15

Íme egy egyszerű édes "kuszkusz", amely szinte bármilyen grillezett zöldséghez vagy húshoz jól passzol. Hal ételekhez is szuper köret lehet, amelyeket például citrusfélékkel is ízesítettek. Gyömbér és fahéj hozzáadásával lehet kicsit fűszerezni, de én legtöbbször ezt az alapverziót részesítem előnyben. Ez az étel néhány napig hűtőszekrényben, szobahőmérsékletre hűtve is finom marad.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1/4 bögre (1 bögre 240 ml) mazsola
  • 1 nagy karfiol (vagy 2 kis fej)
  • 1 sárgarépa, meghámozva
  • 1 evőkanál olvasztott ghí (ghee) vagy általad használt zsiradék
  • 1 teáskanál só, elosztva, szükség szerint lehet több
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj
  • 4 evőkanál friss narancslé
  • 2 evőkanál pirított mandulaforgács és narancsszeletek a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Áztasd be a mazsolát körülbelül 5 percig, hogy megpuhuljanak, majd csepegtesd le.
  3. Szedd a karfiolt kis rózsákra. Vágd fel a sárgarépát hosszabb, vékony csíkokra (gyufaszálra). Egy tálban keverd össze a karfiolt és a sárgarépát 1 evőkanál olvasztott ghível vagy olajjal és 1/4 teáskanál tengeri sóval.
  4. Tedd a karfiolt és a sárgarépát egy peremes tepsibe, és süsd kb. 15 percig, vagy amíg a széle el nem kezd barnulni. Hagyd kihűlni.
  5. Válaszd szét a kihűlt sárgarépát és a karfiolt. A karfiolt tedd késes robotgépbe és addig keverd, amíg kuszkusz méretű finom szemcséket nem kapsz.
  6. A mazsolát és a sült sárgarépát aprítsd fel kisebb darabokra.
  7. Egy tálban keverd össze a karfiolt, 2 evőkanál olívaolajat, sárgarépát, mazsolát, narancshéjat, narancslevet, a maradéksót és mandulát. Ízlés szerint utána sózhatsz.
  8. Díszítsd narancsszeletekkel, melegen vagy hidegen tálalhatod.

Véleményed számít, lent a facebook hozzászólás mezőben írd meg, mit szólsz ehhez a újabb menüponthoz!

Jó étvágyat hozzá! Szeretettel: Z <3