Hogyan készíts gluténmentes kovászt és palacsintát
Gondoltam azokra is, akiknek még gondozásra szorul a
bélflórájuk és még nem vezethetik vissza a gluténtartalmú gabonaféléket. Ezzel
a módszerrel, két legyet ütsz egy csapásra :D, hiszen fermentált, tehát jó
baktériumokkal teli, könnyebben emészthető ételt készítesz, viszont glutén és
tej sincs benne. De, ha ráadásul még a tojásra is érzékeny vagy, akkor leírok 2
trükköt, amivel tudod helyettesíteni!
Kovászhoz valók és készítésének menete
Egyszerű és 5-7 nap alatt kész van, mint a hagyományos kovásznál. Az viszont előfordulhat, hogy nehezebben indul meg az erjedés, próbáljunk stabil 21-24 fokot biztosítani neki. Ezt egyszerűen elérheted, ha beteszed pl. a sütőbe (persze nem felejtsd benne , ha sütni akarsz) vagy az egyik konyhaszekrénybe tedd be, ha mégis 'fázik', akkor betekerheted még konyharuhába is.
Gluténmentes kovász hozzávalók
- Csicseriborsó vagy barna rizsliszt
- Fehér rizsliszt
- Szoba hőmérsékletű szűrt víz (klórostól, tartósított műanyag palackos víztől nem igazán fog megindulni) vagy forrásvíz
Készítés menete:
1. nap
Egy közepes méretű, tiszta befőttes üvegben keverj össze 1 evőkanál (20 g) csicseriborsó vagy barna rizs lisztet és 1 ek fehér rizslisztet. Adj hozzá 60 g vizet, keverd jó el a masszát, tett rá a fedőt lazán vagy takard le szalvétával. Szoba hőmérsékleten hagyd állni 24 órát.
2. nap
Egy másik tiszta üvegbe vegyél ki a keverékből 40 g (a maradékot most sajnos ki kell dobnod, ezzel nem tudsz még mit kezdeni) és keverj hozzá 1 ek (20 g) csicseriborsó vagy barna rizs lisztet és 1 ek (20 g) fehér rizslisztet, 60 g vizet adj újra hozzá. Keverd megint jó össze. Fedő megint a tetejére és megint hagyd állni 24 órát szoba hőmérsékleten.
3. naptól a 6. napig
Ismételd meg az első két nap procedúráját, már látnod kell, ahogy képződnek a buborékok, elindult a folyamat. Még jobban nyomon tudod követni, ha a kiindulási mennyiséghez az üvegre ráteszel egy gumit körbe. Ezután hűtőben tárolhatod ezt is, hetente egyszer etesd meg legalább, vagy csekkolgasd és ha vizes a teteje vagy aceton/ecetes szagú, akkor éhes, meg kell etetned.
4. Ne felejtsd el, hogy amikor dolgozni akarsz vele, ebből a masszából csak ki kell venned előző nap vagy reggel, ha délután akarsz belőle valamit készíteni, mert legalább 8-12 óra kell neki, hogy etetés után elérje a kívánt állapotot.
Például szükséged van 100 g kovászra, akkor kiveszel 30 g-ot az üvegből, hozzáadsz 30 g 50-50 % arányban csicseriborsó vagy barna rizs lisztet és fehér rizslisztet és 50 g vizet.
Palacsinta recept tojással és nélküle kb 15-20 palacsintához
- 300 g gluténmentes liszt (lehet keverni is pl. csicseriborsó, rizs, lenmag, köles...)
- 2 tojás vagy válassz a lenti opciók közül
- 50 g cukornak megfelelő természetes édesítőszer- én nem félek jó minőségű nádcukrot sem használni! Nem ettől a mennyiségtől és minőségtől lesz bajod! Hagyjuk a pánikkeltést másra!
- 1.5 olvasztott kókusz olaj
- 100 g kovász
- Növényi tej és szűrt víz keveréke (szénsavas nélkül is szuper levegős lesz) kb. 500 ml, de függ attól, milyen lisztet használsz és az mennyi vizet vesz fel
- Csipet só
Amennyiben tojás allergiával IS küzdesz, a vegánok által használt, természetes tojás helyettesítőket alkalmazhatsz a recepthez.
Tojás helyettesítők
Aquafaba
Szerintem ez az egyik legnagyszerűbb tojás helyettesítő! 3 evőkanál aquafaba 1 egész tojásnak, 2 ek pedig 1 tojásfehérjének felel meg, semmilyen mellék ízt nem ad. A megfőzött csicseriborsó levéből készül (lehet konzervnek a levéből is, de én jobban preferálom a házit), amit miután kihűlt a csicseriborsóval együtt, leszűrünk jó sűrű szitán. Hideg helyen hagyjuk még állni legalább fél órát és ezek után finoman el lehet kezdeni habverővel felverni. Teljesen olyan állagot kap, mintha tojásfehérje lenne és úgy is lehet vele dolgozni, bármilyen süteményhez.
Lenmaglisztből tojáshelyettesítő: 1 tojásnak megfelelő mennyiséghez, keverj össze 1 ek lenmaglisztet és 3 ek meleg, de nem forró vizet és hagy állni 5-10 percig. Utána már dolgozhatsz vele.
Jó egészséget kívánok! Z :)