Rozmaringos marhamáj- Autoimmun konyha
A gyógyító hatással is bíró étrendhez, tápanyagban gazdag ételekre van szükség. Ezek az élelmiszerek, valamint a bennük található vitaminok, ásványi anyagok és fitonutriensek feltétlenül szükségesek az autoimmun betegségek vagy a bélbaktáriumok egyensúlytalansága által okozott károk helyreállításához és gyógyításához. Ezekre példa az élelmi rostok, minőségi húsok, halak, zöldségfélék, gyümölcsök és ezekből készült az erjesztett ételek, és a belsőség. A májat valahogy eléggé nehéz behatárolni, sokaknál berögzült az a tévhit, hogy tele van káros anyagokkal, mert ez a testben lévő toxinok tárolására szolgáló szerv. Ez így FÉLIG IGAZ, DE CSAK EGY HANGYÁNYIT...
Az igaz, hogy a máj egyik szerepe a szervezetbe jutó méreganyagok (például gyógyszerek, vegyi anyagok és mérgek) semlegesítése. De nem tárolja ezeket a méreganyagokat. Inkább, ha a szervezet nem tudja eltávolítani a toxint, akkor sokkal inkább a zsírszövetekben és az idegrendszerben fogja ezeket (mint egy szemétlerakóban) felhalmozni.
Ettől függetlenül a legjobb választás, ha boldog, legelésző, kapirgáló állatok húsát és belsőségeit fogyasszuk, az egészségünk megőrzése érdekében!
A máj köztudottan az egyik legjobb A -vitamin forrás. Emellett számos fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, kiemelkedő D-vitamin, B12-vitamin (és más B-vitaminok), réz, kálium, magnézium, foszfor, mangán és vas forrása, amelyet különösen könnyen felszív és felhasznál a szervezetünk. Ezek a tápanyagok biztosítják a szervezet számára azokat az eszközöket, amelyekre szüksége van a méreganyagoktól való megszabaduláshoz.
AKKOR MIÉRT NE ENNÉL TÖBBSZÖR IS?
Esetleg azért, mert a resztelt vagy a rántott verziója él az emlékeidben az iskolai menzáról vagy otthonról? Engedd el és kísérletezz vele bátran! Ez most egy frissen sült változat, de ha marad - kétlem :) - pástétom is készülhet belőle...
- Előkészület: 15 perc
- Főzési idő: 15 perc
- 1 adag 400 Kcal I Zs: 17 g I Sz: 50 g I F: 25 g
- Laktóz és gluténmentes recept
- 220 g organikus marha vagy sertésmáj, 8 szeletre vágva
- 2 ek olívaolaj
- 2 tk friss vagy ennek megfelelő őrölt rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- Só ízlés szerint (himalaya/parajdi/natúr kősó)
Fűszeres almához:
- 2 db savanykás alma, gerezdekre vágva
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek balzsamecet
- 2 tk nyers méz
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőben közepes lángon melegítsd fel az olívaolajat.
- Add hozzá májat, fokhagymát és rozmaringot.
- Fedjük le és főzzük 8-10 percig, a májat forgasd közben, hogy mindegyik oldalán átsüljön.
- Amikor már félig megpuhult, akkor sózd meg, vedd le a fedőt és pirítsd meg egy picit mindkét oldalán. Figyelj, hogy ne sokáig, mert akkor kemény lesz és rágós.
- Vedd le a tűzről és félretesszük pihenni 5 percre.
- Közben vágd cikkekre az almákat, vékony szeletekre a hagymát.
- Vedd ki a serpenyőből a májakat, de az olajat hagyd benne. Tedd vissza a tűzre közepes hőmérsékleten.
- Dobd bele a hagymát, dinszteld, majd amikor elkezd puhulni, add hozzá az almát, a balzsamecetet, fahéjat, és a mézet, csipet sót.
- Keverd jól össze és párold amíg az alma megpuhul a leve besűrűsödik.
Jó étvágyat kívánok! Szeretettel: Z <3
További autoimmun gyulladáscsökkentő és bélflóra regeneráló receptek a Tudástárban! Csatlakozz most!