Sütőtök 'pizza'
A sütőtököt lehet szeretni vagy nem, viszont mielőtt rámondanánk az áment, érdemes kipróbálni a belőle készített levesen vagy az egyszerű sült verzión kívül más is.
Hogy izgalmas legyen a dolog, nézzük meg milyen haszonnal jár ez az inkák és maják által is oly nagy becsben tartott Dél-, és Közép Amerikából származó növény. A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is kiemelkedő fontosságú, hiszen tartalmaz kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat és foszfort is. Ezeken felül C-vitamin, karotint, biotin, niacin és pantoténsav is található benne, akárcsak A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamin. Fogyasztása kiváló gyulladásos betegségek esetén, de megfázást is kezelhetünk a sütőtökkel. Enyhíti az asztmatikus rohamokat, az allergiás köhögést és tüsszögést. A népi gyógyászat béltisztítóként, hashajtóként használja. Serkenti a máj működését, látásjavító hatása is van, valamint a szív- és koszorúér problémák kialakulását is gátolja. A bőrt is szebbé teszi a sütőtök és a pattanások kezelésében is hatásos.
Emellett fontos prebiotikus rostok forrása is, amelyek támogatják az egészséges baktériumokat a bélrendszerben. Egy 2013-as in vitro tanulmány**, amely azt vizsgálta, hogy a tökfélék hogyan befolyásolják a bélbaktériumokat, kimutatta, hogy a sütőtök (és más tök típusú zöldségek) fogyasztása növeli a butirát (vajsav) szintjét, amely egy esszenciális rövid szénláncú zsírsav (SCFA), amely segít megőrizni a bélnyálkahártya egészségét. Ezenkívül növelte az ecetsavat, egy másik SCFA-t, amely segít fenntartani a megfelelő pH-értéket a boldog baktériumok szaporodásához.
- Előkészület: 15 perc
- Sütési idő: elkészítés módjától függően 10-20 perc
- Laktóz és gluténmentesen készíthető
- 1 szelet (8 szelet estén) 212 Kcal I Zsír: 11 g I Szénhidrát: 20 g I Fehérje: 8 g
Hozzávalók 8 szelethez:
- 400 g meghámozott tök
- 2 db bio/házi tojás
- 170 ml bio kefir/natúr joghurt/növényi joghurt
- 100 g rizsliszt
- Őrölt fekete bors (autoimmun konyhával hagyd ki), provance-i fűszerkeverék
- 1/2 tk bio sütőpor
- 120 g cheddar sajt vagy növényi
- 30 g kókuszolaj/ghí....
- Ízlés szerint só
- Hántolatlan tökmag-opcionális
Elkészítés:
- Reszeld le a tököt (tökreszelőn) és a sajtot a kisebbik lyukon
- Add hozzá a kefirt, a tojásokat, lisztet, fűszereket, sót, sütőport és keverd alaposan össze
- Keverd hozzá a sajtot
- Két féle módon is megsütheted:
- A zsiradékkal kikent serpenyőben a 'tésztát' 2 részre osztva. Melegítsd fel a serpenyőt közepes hőmérsékletűre, oszlasd el egyenletesen a tészta felét, szórd meg pár szem tökmaggal és fedd le 2-3 percre. Ellenőrizd az alját, ha aranybarna, akkor egy nagyobb tányér segítségével fordítsd meg a tésztát és süsd a másik oldalát is amíg picit megpirul. Majd ugyan így a másikat is.
- Sütőben, pizzasütő formában. Melegítsd elő a sütőt kb. 200°C-ra. Kend ki a zsiradékkal a formát, egyenletesen eloszlatva simítsd el a tésztát. Süsd addig amíg szép aranybarna nem lesz.
Jó étvágyat! <3
**https://www.researchgate.net/publication/257744619_Prebiotic_activity_of_gourd_family_vegetable_fibres_using_in_vitro_fermentation