Téli ételek - Borscs leves

2020.01.09

Szilveszter környékén ígértem az egyik kedvenc levesem a Borscs leves receptjét. Ha nincs is annyira hideg mint a régi teleken, akkor is jól jönnek ezek a belülről is melegítő, idényzöldségekből álló ételek. Remélem nektek is 'bejön' majd, akár hússal készíted, akár nélküle! :)

Hozzávalók 3-4 L leveshez -jó nagy adag lesz, ha kell felezd le a mennyiségeket- :

  • 600 g tetszés szerinti hús, kockára vágva (abból készítem, ami pörköltnek való)
  • 3-4 db közepes cékla
  • 3-4 db közepes sárgarépa
  • 3-4 db petrezselyemgyökér
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 pici vagy 1/2 fej fejes káposzta
  • kb. 1 kg burgonya apróbb 
  • Ízlés szerint só, egész kömény és bors
  • 50 ml paradicsomlé

A céklát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret gyufaszál vastagságúra vágjuk (én aprítógépet használok, aminek van ilyen szeletelője). A hagymát apró kockára szeljük és tetszés szerinti zsiradékban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felvágott zöldségeket és 1 evőkanál ecetet és megpároljuk, ha szükséges pici vizet lehet adni hozzá.

Az apróra vágott húst (aki húsmentesen készíti, annak ez a lépés kimarad, az a burgonyával, káposztával teszi ezt) feltesszük főni, majd amikor majdnem kész, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, káposztát, fűszereket. Amikor megfőttek, akkor hozzáadjuk a céklás zöldségkeveréket, paradicsomlevet, egyet 'rottyantunk' rajta és kész. 

Általában tejföllel kínálják és pici kaporral is meg szokták szórni.

Jó főzést, étvágyat!

U.i: az eredetiben van rántás, na én azt egész életemben utáltam, szóval az enyémbe biztosan nem kerül. :D :D