Téli ételek - Borscs leves
Szilveszter környékén ígértem az egyik kedvenc levesem a Borscs leves receptjét. Ha nincs is annyira hideg mint a régi teleken, akkor is jól jönnek ezek a belülről is melegítő, idényzöldségekből álló ételek. Remélem nektek is 'bejön' majd, akár hússal készíted, akár nélküle! :)
Hozzávalók 3-4 L leveshez -jó nagy adag lesz, ha kell felezd le a mennyiségeket- :
- 600 g tetszés szerinti hús, kockára vágva (abból készítem, ami pörköltnek való)
- 3-4 db közepes cékla
- 3-4 db közepes sárgarépa
- 3-4 db petrezselyemgyökér
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 pici vagy 1/2 fej fejes káposzta
- kb. 1 kg burgonya apróbb
- Ízlés szerint só, egész kömény és bors
- 50 ml paradicsomlé
A céklát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret gyufaszál vastagságúra vágjuk (én aprítógépet használok, aminek van ilyen szeletelője). A hagymát apró kockára szeljük és tetszés szerinti zsiradékban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felvágott zöldségeket és 1 evőkanál ecetet és megpároljuk, ha szükséges pici vizet lehet adni hozzá.
Az apróra vágott húst (aki húsmentesen készíti, annak ez a lépés kimarad, az a burgonyával, káposztával teszi ezt) feltesszük főni, majd amikor majdnem kész, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, káposztát, fűszereket. Amikor megfőttek, akkor hozzáadjuk a céklás zöldségkeveréket, paradicsomlevet, egyet 'rottyantunk' rajta és kész.
Általában tejföllel kínálják és pici kaporral is meg szokták szórni.
Jó főzést, étvágyat!
U.i: az eredetiben van rántás, na én azt egész életemben utáltam, szóval az enyémbe biztosan nem kerül. :D :D