Tojásmentes cracker
Remélem figyelsz Anett! :) Hoztam egy tojásmentes cracker receptet, amit az emésztőrendszeri panaszokkal, IBS-el, de candida gomba túlnövekedése esetében is fogyasztható. Picit édes és sós, ropogós kekszek, amit a gyerekek és felnőttek egyaránt élvezettel fogyasztják azt gondolom. Sós vagy édes reggelihez, vacsorához vagy nasinak szerintem kiváló. Próbáld ki tonhalkrémmel és zöldségekkel vagy egy kis organikus mogyorókrémmel megkenve, a tetején egy karika banánnal. Mmmm....

- Glutén-, tojás, tej, és élesztőmentes recept
- Ezekkel a kekszekkel elkészíthetsz Graham keksz alapot pitékhez, sütés nélküli süteményekhez is. A kekszeket ekkor törd meg, és 2 evőkanál olvasztott vajjal dolgozd össze. Nyomkodd bele a keveréket egy piteformába vagy tepsibe, tedd a hűtőbe 30 percre, majd öntsd rá a tölteléket.
Hozzávalók 12db nagyobb crackerhez:
- 1 csésze (csésze 240 ml) mandulaliszt vagy más gluténmentes finom/puha liszt
- 2 evőkanál méz
- 1/4 csésze datolyapaszta (lehet kapni készen pl. Metroban, de lejjebb megtalálod a házi készítésűt)
- 2 evőkanál puha bio vaj, vagy ghee, kókuszolaj
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/8 teáskanál só

Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Keverd össze az összes hozzávalót jó alaposan egyneművé. Egy spatula segítségével egyenletesen terítsd el a tésztát a sütőpapíron, amíg körülbelül 0,5 cm vastagságúra, amíg egy körülbelül 25 × 35 cm méretű téglalapot nem formál. A tésztát pizzavágóval darabold fel egyenlő nagyságú téglalapokra vagy négyzetekre.
- Süsd kb. 12-15 percig, vagy amíg a szélei barnulni kezdenek. Hagyd teljesen kihűlni teljesen, mielőtt fogyasztanád. Légmentesen záródó edényben tárolva, ropogós marad több napig.
Datolya paszta
Hozzávalók kb. 1-1.5 csésze pasztához:
- 2 csésze kimagozott, egész datolya
- 3 csésze víz
Elkészítés:
Egy lábosban közepes lángon forrald fel a datolyát és a vizet. Hagyd pár percig forrni, majd kapcsold le a tüzet. Hagyd ázni a datolyát 10-15 percig. Szűrd le róla a vizet, a datolyát turmixgépben pürésítsd simára. Önts hozzá egy kevés vizet, ha szükséges, hogy nagyon sima krémes állagot kapj.. Legfeljebb egy hétig tárolható hűtőben, légmentesen záródó edényben.
Jó étvágyat! <3